Városlista
2024. október 20, vasárnap - Vendel

Hírek

2021. Március 26. 11:01, péntek | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek Izraelben

Szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek Izraelben

Szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek Izraelben a koronavírus ellen - írta a The Times of Israel című helyi hírportál csütörtökön.

Az Oramed Pharmaceuticals nevű izraeli gyógyszergyár szájon át bevehető tablettát fejlesztett ki, amely a lap szerint forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén.

Az Oramed az indiai székhelyű Premas Biotech jövendő oltóanyagának egyadagos, orális változatát készítette el. Az izraeli vállalkozás azt reméli, hogy hamarosan elkezdhetik az emberi tesztelés első fázisát, és fél év alatt be is fejezhetik a teljes tesztelési folyamatot.

Eddig állatkísérletekben, sertéseknek adták be a készítményt, és azok a megfelelő mennyiségben ellenanyagot termeltek a koronavírus ellen.

"Ez a gyógyszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb oltást tesz lehetővé számunkra. Nem kell klinikára, orvosi rendelőbe menni, a tabletta akár a postaládába, otthonába is megérkezhet" - ecsetelte a módszer előnyeit Mirjam Kidron, a cég tudományos igazgatónője.

A két vállalat Oravax márkanéven közösen tervezi a szer piacra dobását, és ennek érdekében új céget alapítottak Oravax Medical néven.

Az Oramed korábban "orális fehérjeszállító platformot" fejlesztett ki az inzulin beviteléhez, amely gyógyszerük a tesztelés utolsó fázisában jár, és hamarosan a világ első ilyen termékévé válhat.

A Magyarországról származó, Nobel-díjas és Izrael-díjas biokémikus, Avram Hersko a vállalkozás egyik tudományos tanácsadója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 19. 08:37, szombat | Külföld

Putyin: Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna atomfegyvert hozzon létre

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok jelentős sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

2024. Október 19. 08:33, szombat | Külföld

Kína nem érti, miért félnek a polgárok a gyermekvállalástól

2024. Október 18. 07:45, péntek | Külföld

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.

2024. Október 17. 08:09, csütörtök | Külföld

Ukrajnai háború - A német kancellár kész tárgyalni Putyinnal a békéről