Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2022. Július 01. 15:05, péntek | Életmód
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Sikeresen varrták vissza egy férfi fél kézfejét és három ujját Pécsen

Sikeresen varrták vissza egy férfi fél kézfejét és három ujját Pécsen

Otthonában folytathatja gyógyulását az a férfi, akin a pécsi klinikán hajtottak végre sikeres kézvisszaültetést, miután három ujját és fél kézfejét levágta egy faaprítógép Zalalövőn múlt vasárnap

- közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint a gép az 54 éves férfi jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét vágta le. A PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján nyolcórás műtétet hajtott végre rajta Kromek Lóránd osztályvezető főorvos által vezetett orvosi csapat.

A kommünikében a főorvost idézve azt írták, hogy a kéz lágyrészeinek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett, viszont a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi "még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe", sérülése súlyosságát és jelentőségét pedig az is fokozza, hogy jobbkezes.

Magyarországon először Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben a pécsi klinikán, 1982-ben pedig ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen ültettek vissza először kart. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja - olvasható a PTE közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 09:45, szerda | Életmód

A halloweeni tök nem való a természetbe!

A közösségi médiában több helyen felbukkant javaslat, hogy a kifaragott Halloween tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.

2024. Október 16. 07:50, szerda | Életmód

A baglyok szaporodását költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság

Műfészkek, költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság és az önkormányzatok a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését

2024. Október 16. 07:48, szerda | Életmód

Radnóti Miklós halálának 80. évfordulóján Győrben rendezik a Radnóti Biennálét

A holokauszt és Radnóti Miklós halálának 80. évfordulóján a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét november 7. és 10. között – tudatta a Magyar Versmondók Egyesülete.

2024. Október 15. 07:45, kedd | Életmód

A Jupiter Európa nevű holdjának kutatására indult a NASA Europa Clipper űrszondája

A Jupiter Európa nevű holdjának kutatására indult a világűrbe hétfőn az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) Europa Clipper űrszondája és ezzel megkezdte 3 milliárd kilométeres, 10 évig tartó küldetését.