Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2016. Október 01. 08:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Nem mindenki ott szavaz, ahol az önkormányzati választáson voksolt

Nem mindenki ott szavaz, ahol az önkormányzati választáson voksolt

A népszavazáson a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a 2014. őszi önkormányzati választáson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni.

A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörben várják.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az országos népszavazáson 10 331 magyarországi szavazókör lesz. A legutóbbi országos választás, a helyi önkormányzati képviselők és nemzetiségi képviselők választásán 10 351 szavazókör volt. A szavazásra jogosultak számának csökkenése lehetővé tette ugyanis, hogy egyes szavazóköröket "megszüntessenek" az erre jogosult jegyzők, és az ott szavazókat a szomszédos szavazókörökbe sorolják át. Ez költségcsökkenéssel is jár, hiszen így kevesebb jegyzőkönyvvezetőt és szavazatszámláló bizottsági tagot kell bevonni.

A választópolgárok az NVI honlapjáról elérhető Google-térképalkalmazáson tájékozódhatnak arról, hol szavazhatnak vasárnap. A www.valasztas.hu oldalon, a "Hová menjek szavazni?" menüpontban, a lakcím alapján tudható meg a szavazókör címe, valamint látható a térképi megjelenítése. Ugyanott nézhetik meg azok, akiknek csak települési szintű lakcímük van, hogy hol voksolhatnak vasárnap.

A www.valasztas.hu oldalon tájékoztató jelleggel a 150 méteres kampányhatárokat is meg lehet nézni, ezek azok a területek, amelyeken a szavazás napján nem lehet kampányolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. Október 16. 07:39, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a gazdasági semlegesség a gyakorlatban is megvalósul Magyarországon

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán Budapesten.

2024. Október 15. 07:44, kedd | Belföld

Nagy Márton: tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2024. Október 15. 07:43, kedd | Belföld

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének