Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2020. Április 25. 16:08, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Már mindenhol kapható a magyar szamóca

Már mindenhol kapható a magyar szamóca

A hétvégétől mindenhol kapható a magyar szamóca - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítói osztályának elnöke szombat reggel az M1 csatornán.

Mártonffy Béla elmondta, a szabadföldi szamócát ugyan egy kicsit megcsípte a fagy, de a fóliasátorban vagy üvegházban termesztett gyümölcs kiváló minőségű és az elmúlt két év legjobb termése lehet; nagyon jó szezonra számítanak.

Kifejtette, Magyarországon három fázisban termesztik a szamócát: kisebb mennyiségben fűtött fóliában, ez már áprilisban a boltokba kerül, a következő a nem fűtött fóliás gyümölcs, és májustól a szabadföldi is kapható lesz.

A legnagyobb termesztővidékek közé tartozik Pest és Bács-Kiskun megye, valamint Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is foglalkoznak szamócával. Magyarországon körülbelül 650-700 hektáron termesztik a gyümölcsöt, és 8-10 ezer tonnát fogyasztanak belőle az emberek.

Kitért arra is, hogy Magyarországra általában Spanyolországból és Görögországból hoznak szamócát. Ezek keményebbek, s nem annyira érettek, mint a magyar gyümölcs - mondta Mártonffy Béla.

Címkék: eper, szamóca

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 08:06, csütörtök | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megegyezés született a svédekkel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről

Történelminek is nevezhető megegyezés született a svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről - jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videójában.

2024. Október 17. 08:04, csütörtök | Belföld

Október 23. - KTK: Orbán Viktor a Millenáris Parkban mond ünnepi beszédet október 23-án

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Millenáris szabadtéri színpadán mond ünnepi beszédet október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.