Városlista
2024. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2020. Június 20. 09:08, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Már decemberben felbukkanhatott a fertőzés Olaszországban

Már decemberben felbukkanhatott a fertőzés Olaszországban

Hatósági egészségügyi vizsgálatot szorgalmazott Olaszországban az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt, miután a Közegészségügyi Intézet (Iss) bejelentette,

hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében már decemberben kimutatható volt az új koronavírus.

Az Olasz Testvérek az egészségügyi minisztérium fellépését szorgalmazta annak kiderítésére, pontosan mikortól mutatható ki a vírus jelenléte az országban.

Nem ez az első alkalom, hogy a Közegészségügyi Intézet az olasz városok szennyvízvizsgálataira hivatkozva megállapítja, hogy a Covid-19 betegség már a fertőzés február 20-ai olaszországi terjedésének kezdete előtt jelen volt. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében a Sars-Cov-2 vírus már decemberben felbukkant. Hasonló méréseket végeztek korábban mások mellett Párizs szennyvízcsatornáiban is.

Az Olasz Testvérek szerint az Iss eredményeinek közlése nem maradhat reakció nélkül sem az olasz, sem a nemzetközi egészségügyi szervek részéről.

Egészségügyi szakértők emlékeztettek arra, hogy a február 20-án azonosított első olasz beteg előtt a kórházakban már januárban felfigyeltek a szokatlanul gyakori tüdőgyulladásokra.

A polgári védelmi hatóság legutóbbi adatai szerint 47-en haltak meg egy nap alatt a korábbi 66-hoz képest, így a halálos áldozatok száma 34 561-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 22 ezer alá csökkent, a gyógyultaké túllépte a 181 ezret. A betegekből valamivel több mint 2600-at kezelnek kórházban, 161-en maradtak intenzíven, héttel kevesebben, mint egy nappal korábban. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 238 011-re emelkedett.

Az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma 251 volt a korábbi 333 után. Ebből Lombardiában 157 beteget diagnosztizáltak.

Az első két nem olasz beteg Olaszországban az a kínai házaspár volt, akit január 28-án egy római szállodából szállítottak kórházba. A több mint egy hónapos kezelés után Kínába visszatérő házaspár 40 ezer eurót adományozott az őket kezelő római Spallanzani-kórháznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 19. 08:37, szombat | Külföld

Putyin: Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna atomfegyvert hozzon létre

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok jelentős sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

2024. Október 19. 08:33, szombat | Külföld

Kína nem érti, miért félnek a polgárok a gyermekvállalástól

2024. Október 18. 07:45, péntek | Külföld

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.

2024. Október 17. 08:09, csütörtök | Külföld

Ukrajnai háború - A német kancellár kész tárgyalni Putyinnal a békéről