Városlista
2024. október 16, szerda - Gál

Hírek

2022. Október 20. 08:39, csütörtök | Belföld
Forrás: NAV

Lecsapott a NAV - Árstopos élelmiszerekkel trükköztek

Lecsapott a NAV - Árstopos élelmiszerekkel trükköztek

Milliárdos kárt okozott az a céghálózat, amelyre nemzetközi akcióban csapott le a NAV.

A bűnszervezet élelmiszer-árstop alá tartozó élelmiszereket szerzett be a Közösség területéről, és azokat az adófizetési kötelezettséget kikerülve, cégláncolaton átfuttatva értékesítették tovább.

Étolajból és kristálycukorból is nagy mennyiség jutott azokból az élelmiszerekből az üzletekbe itthon, amelyeket egy magyar bűnszervezet milliárdos adócsalással juttatott be az országba. A NAV nemzetközi akcióban felszámolta a csoportot.
A szervezet tagjai a szomszédos országokból beszerzett termékeket többszintű, nagyszámú céghálózatokon keresztül, strómanok és bukó társaságok bevonásával értékesítették belföldön, ezzel több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozóhatóság az online számla, valamint az EKÁER-nek köszönhetően pontosan tudta azonosítani az elkövetőket. Az is jól látható volt, hogy az élelmiszerár-stop bevezetése után a céghálózat fix áras termékeinek jelentősen megnőtt a forgalma.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, revizorok, járőrök, valamint a MERKUR bevetési egység támogatásával csaknem 50 helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt is lefoglaltak. A nemzetközi akcióban az EUROPOL is részt vett. Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is nyomoztak a hatóságok.

A nyomozók 32 embert kihallgattak, közülük 6 gyanúsított letartóztatását elrendelte a Székesfehérvári Járásbíróság. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

Címkék: árstop, csalás, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. Október 16. 07:39, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a gazdasági semlegesség a gyakorlatban is megvalósul Magyarországon

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán Budapesten.

2024. Október 15. 07:44, kedd | Belföld

Nagy Márton: tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2024. Október 15. 07:43, kedd | Belföld

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének