Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2011. December 07. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Egészségügyi panasz esetén a gyógyulás lehetőségeiről a magyarok nagyobb része beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag.

Legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 51 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése.

Sok múlik a gyógyszerészeken a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai eladásánál. Az emberek egy része ugyanis nem csak orvoshoz fordul egészségügyi panaszával, hanem megkérdez gyógyszerészt is. Sőt, jó néhányan csak patikussal beszélnek a bajról és gyógyításáról. Viszonylag magas azok aránya, akik egyes panaszok esetén nem kérnek segítséget sem orvostól, sem patikustól – mondta Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Konkrét márkájú gyógyszert a válaszadók legmagasabb aránya asztmánál, diabétesznél és fejfájásnál, szénanáthánál vagy allergiánál kért. Panaszonként, illetve betegségenként változik, hogy a megkérdezettek ismert, esetleg megszokott márkájuk miatt mentek patikába vagy általában kerestek valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. A legtöbben általában kerestek valamilyen szert influenza, torokfájás, izületi fájdalmak, reuma továbbá köhögés, magas koleszterin szint, valamint megfázás esetén.

A felmérés szerint az esetek nagyobb részében, 25-50 százalékában valamilyen konkrét márkájú gyógyszert javasolt a gyógyszerész. További 7-47 százalék az olyan beszélgetések aránya, amelyek során a patikus bizonyos terméktípust ajánlott.Gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulás egyéb módját is, az étrend megváltoztatását, tornát vagy pihenést. Érdemes összehasonlítani a magyar mutatókat a nemzetközi helyzettel. Ha megnézzük 28 európai ország adatait, akkor nálunk az európai átlaghoz képest többen fordulnak gyógyszerészhez, hogy panaszaik kezelésére ajánljon valamit.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 08:06, csütörtök | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megegyezés született a svédekkel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről

Történelminek is nevezhető megegyezés született a svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről - jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videójában.

2024. Október 17. 08:04, csütörtök | Belföld

Október 23. - KTK: Orbán Viktor a Millenáris Parkban mond ünnepi beszédet október 23-án

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Millenáris szabadtéri színpadán mond ünnepi beszédet október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.