Városlista
2024. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2016. Június 04. 06:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Hamarosan az éttermek étlapjain a növényből készült hamburger

Hamarosan az éttermek étlapjain a növényből készült hamburger

Néhány hónap múlva a New York-i éttermek látogatói is megkóstolhatják azt a hamburgert, amelynek húspogácsáját növényi alapanyagokból készítette el az Impossible Foods amerikai startup cég.

A Szilicium-völgyi vállalkozás a Code Conference nevű kaliforniai technológiai konferencián mutatta be először "hamis hamburgerét" egy tömeges kóstoló keretében.

"Olyan íze van, mint egy hamburgernek, nagyon ízletes. Igaz nem elég véres" - idézte az egyik kóstolót a The Guardian brit napilap.

2011-ben az Impossible Food azzal acéllal alakult meg, hogy olyan "hamis" húsból készült hamburgert fog piacra dobni, amelynek ízét még a rendíthetetlen húsevők sem fogják megkülönböztetni a valódiétól. A növényi alapú hús megalkotásával az a szándékuk, hogy kompenzálják a tehenek okozta környezetkárosodást,és kielégítsék a marhahúsra éhes amerikai lakosságot, amely mintegy 4,4 milliárd kilogramm darált marhahúst fogyaszt évente.

"Az egész élelmiszertörténelem a természetre és az emberi találékonyságra alapul. A kenyér sem az a termék, amelyik egyszerűen csak leesik a fáról - hangoztatta Pat Brown, a startup elnök-vezérigazgatója termékük bemutatásakor.

Brown akkor kezdett el gondolkodni a húsról, amikor a Stanford Egyetem biokémia tanszékének professzoraként tudományos szabadságát töltötte. "Úgy vélem, hogy kétségkívül a globális környezetre jelenleg a legnagyobb veszélyt az élelmiszer célú állattenyésztés jelenti. Az egyetlen módja a hús kiváltásának egy piacalapú megközelítés, amely magával hozza a piaci várakozásokat felülmúló élelmiszer megalkotását" - magyarázta.

A startup honlapja szerint három és fél éven át kutatták, hogy mi teszi kivételessé a húsevést és -főzést, és olyan növényi fehérjéket és tápanyagokat fedeztek fel, amelyekkel molekuláris szintes újra lehet alkotni azt.

"Legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy a hem molekula - amely a vér vörös színét biztosítja - egy mágikus összetevő, amely a húsnak az ízét és illatát adja. Bár a molekula különösen gazdagon van jelen a húsban, a hem az élet minden területén, így a növényeknél is létfontosságú. A növényekben lévő hemet tartalmazó fehérje adja húsunk valódi hús ízét." A növényi hamburger alkotóelemei között megtalálhatók például a kókusz és a sárgadinnye összetevői is olvasható a honlapon.

A cég, amelyet annak idején a Google-nek 300 millió dollárért nem sikerült megvásárolni, azzal számol, hogy terméke be tud illeszkedni a gyorséttermek menüjébe. Ára Brown szerint nagyjából a biomarhahús termékek árával lesz egyenlő.

fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. December 12. 07:55, csütörtök | Bulvár

Forradalmi fülkagyló-helyreállító műtétet hajtottak végre a Heim Pál kórházban

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 6,5 órás sikeres, egyben forradalmi fülkagyló-pótló műtétet hajtott végre 2024. december 5-én egy 10 éves fiúgyermeken, akinek fülét áprilisban kutya harapta le -

2024. December 11. 07:35, szerda | Bulvár

Santana jövőre 14 év után ad újra koncertet Magyarországon

Tizennégy év szünet után ad ismét Magyarországon koncertet Carlos Santana. A világhírű mexikói-amerikai gitáros 2025. június 11-én a budapesti MVM Dome-ban lép fel zenekarával Oneness című turnéja keretében.

2024. December 10. 07:56, kedd | Bulvár

Katy Perry jövő ősszel Budapesten ad koncertet

Napjaink egyik legnépszerűbb popsztárja, Katy Perry jövő ősszel Budapesten ad koncertet. Az amerikai énekes-dalszerző jelenleg is zajló világkörüli turnéja egyik európai állomásaként 2025. október 27-én az MVM Dome-ban lép fel.

2024. December 08. 08:33, vasárnap | Bulvár

Chuck Norris is csatlakozott a Jónak lenni jó! karitatív akcióhoz

A közmédia 13. alkalommal életre hívott Jónak lenni jó! karitatív kezdeményezése idén egy Közép-Európában egyedülálló új gyermekhospice ház felépítésére gyűjt.