Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2018. Március 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Gitárfesztivált rendeznek Szegeden és Budapesten

Gitárfesztivált rendeznek Szegeden és Budapesten

Világsztárokkal és fiatal tehetségekkel is találkozhat a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál közönsége áprilisban, a több mint másfél évtizedes rendezvény történetében először a Tisza-parti város mellett Budapesten is

- tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Az ország legrégebbi és egyben az egyik legjelentősebb gitárfesztiválja nem csak szórakozást jelent a hangszer szerelmeseinek: lesz interaktív gitároktatás amatőröknek, akik elismert zenészektől tanulhatnak, izgalmas, nyilvános versenyek és mesterkurzusok. A rendezvény kapcsolatépítési lehetőség is kíváncsi szakembereknek, zenészeknek, menedzsereknek és a zenei újságíróknak.

"Egy olyan fesztivál ez, ahol testközelből tapasztalhatjuk meg a húrok vonzó erejét, legyen az klasszikus vagy könnyűzene. A világ legkülönbözőbb tájáról érkező művészek hozzák el ide színes kultúrájukat, a közönség pedig szórakozva tanulhat és tanulva szórakozhat" - mondja Pavlovits Dávid, a fesztivál alapítója.

A közönség bárokban, kulturális intézményekben, templomokban vagy azélő internetes közvetítésnek köszönhetően az otthoni kényelmes fotelben hallgathatja a hangszer virtuózait. A budapesti program április 9-én kezdődik az Olasz Intézet koncerttermében, majd másnap a Tóth Aladár Zeneiskolában folytatódik, végül pedig a Francia Intézetben zárul.

A fesztivál szegedi részén délelőttönként és délutánonként mesterkurzusokat és workshopokat szerveznek a klasszikus gitár kiváló művészeivel és fiatal sztárjaival. Délutánonként a klasszikus gitár fiatal sztárjai koncerteznek különböző helyszíneken, esténként befutott külföldi és magyar művészek lépnek föl, a programokat pedig könnyűzenei koncertek zárják a város szórakozóhelyein.

A fesztivál gálaestjét április 15-én tartják az IH Rendezvényközpontban, ahol a Grammy-díjas William Kanengiser lesz a sztárvendég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. Október 16. 07:39, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a gazdasági semlegesség a gyakorlatban is megvalósul Magyarországon

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán Budapesten.

2024. Október 15. 07:44, kedd | Belföld

Nagy Márton: tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2024. Október 15. 07:43, kedd | Belföld

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének