Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2012. Március 06. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egységes menetrendet, tarifát tartalmaz az új személyszállítási törvény

Egységes menetrendet, tarifát tartalmaz az új személyszállítási törvény

Zöld utat kapott az új személyszállítási törvény, amely az előterjesztő szerint a szektorban egységes menetrendet, tarifát, kedvezményrendszert és beruházási politikát irányoz elő – írja a Magyar Hírlap.

Ma kezdődik meg a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény általános vitája, és a tervek szerint le is zárul. A törvényt április elején szavazhatja meg az Országgyűlés, s az előterjesztő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint július 1-jén lépne hatályba. Tegnap az Országgyűlés gazdasági és a fenntartható fejlődés bizottsága is alkalmasnak tartotta a javaslatot az általános vitára. A törvényjavaslat egységes menetrendet, tarifát, kedvezményrendszert és fejlesztést, beruházási politikát irányoz elő a közlekedési szolgáltatók között, s rögzíti a minőségi és mennyiségi elvárásokat.

Az egyik legnagyobb újdonság, hogy az új törvény szerint minden magyar település napi három pár közösségi járatra lesz jogosult. Jelenleg a települések 15 százalékában ennél kevesebb a járatok száma. Budapest, a megyei jogú városok, valamint elővárosaik esetében egységes ár-, jegy- és bérletrendszert indítványoz az előterjesztő. Sztrájk esetén a még elégséges szolgáltatást helyi és elővárosi szinten a megrendelt szolgáltatás 66 százalékában, az országos és a regionális forgalomban ötven százalékban határozza meg. A szolgáltatók részére a megrendelőnek – állam, önkormányzatok – ki kell egyenlítenie a bevétellel nem fedezett indokolt költségeket, a közszolgáltatási szerződés időtartama pedig nem lehet kevesebb három évnél.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. Október 16. 07:39, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a gazdasági semlegesség a gyakorlatban is megvalósul Magyarországon

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán Budapesten.

2024. Október 15. 07:44, kedd | Belföld

Nagy Márton: tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2024. Október 15. 07:43, kedd | Belföld

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének