Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2016. December 31. 17:35, szombat | Életmód
Forrás: mti

A gonosz elűzésében gyökereznek a szilveszteri népszokások

A gonosz elűzésében gyökereznek a szilveszteri népszokások

A Debreceni Egyetem néprajzkutatója szerint a gonosz elűzésében gyökereznek a szilveszteri népszokások, ennek szól a zajos ünneplés.

Lovas Kiss Antal az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában elmondta, hogy e népszokás gyökerei nem ismertek, de az év végi ünneplés e jellege a mai napig megmaradt. Ma petárdával, tűzijátékkal, dudával keltenek zajt, korábban ostort csattogtattak - tette hozzá.

A helyi sajátos ünnepi szokások közül a hajdúszoboszlói csergetést említette, amikor a város főterén gyűlnek össze az ott élők zajos ünneplésre. A hagyományt magyarázó mondák egyike szerint a helyi asszonyok így űzték ki a törököt a városból, a másik szerint a török martalócok elkergetése után sűrű köd telepedett a tájra, az asszonyok nagy zajt csapva jelezték a visszatérő férfiaknak, hogy merre van a település.

Lovas Kiss Antal beszélt az újévi szokásokról is, amelyek egész évre biztosítják a jó szerencsét. Ilyen például a bab, a lencse és a mák fogyasztása, ezek az ételek a pénz bőségét szimbolizálják. A szokásokhoz különböző tiltások is kapcsolódnak, például Újévkor különösen kerülendő a veszekedés a családtagokkal, avagy nem esznek csirkét, halat, mert az előbbi "elkaparja a szerencsét", az utóbbival pedig "elúszik a szerencse".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 08:10, csütörtök | Életmód

Több mint negyvenezer kép érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra

Lezárult az idei Magyarország 365 fotópályázat, amelyre idén több mint negyvenezer képet küldtek be a pályázók.

2024. Október 16. 09:45, szerda | Életmód

A halloweeni tök nem való a természetbe!

A közösségi médiában több helyen felbukkant javaslat, hogy a kifaragott Halloween tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.

2024. Október 16. 07:50, szerda | Életmód

A baglyok szaporodását költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság

Műfészkek, költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság és az önkormányzatok a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését

2024. Október 16. 07:48, szerda | Életmód

Radnóti Miklós halálának 80. évfordulóján Győrben rendezik a Radnóti Biennálét

A holokauszt és Radnóti Miklós halálának 80. évfordulóján a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét november 7. és 10. között – tudatta a Magyar Versmondók Egyesülete.